I dag er dagen vi har ventet på lenge - det store bloggtreffet på Lillestrøm som May-Liss i Malivas Verden har ordnet til for oss! Det skal spises tapas og foccacia på fransk vis. Vi skal selvfølgelig shoppe litt interiør-nips hos den flotte og sagnomsuste butikken Zanz! Gleder meg veldig til det, for der har jeg aldri vært før. Og ikke minst så skal vi bli kjent! In live! De man kjenner over nettet blir det nesten litt skummelt å skulle møte - men vi har jo så mye felles, så vi skal da ikke mangle noe å prate om, nei! Jeg var på bloggtreffet som var i Drammen for en måneds tid siden også, og sitter igjen med hyggelige minner og nye bekjentskaper! Ryktene sier at det blir 50-60 stykker som kommer, så da får vi krysse fingrene for at vi rekker å si mer en hei, hvem er du?
Jeg elsker å bake - det skaper god stemning i huset, og alle snuser i luften når de kommer hjem fra skole og jobb: hva har du bakt i dag, mamma - det lukter nybakt!!! Jeg pleier å lage brytebrød i kakeform, rundbrød med "kongle" på toppen og pinnebrød på grillspyd... Dette er varianter som er populære i skolenista, og som smaker godt. Og - ikke minst er sunt!
(fra Gros julehus i Norsk Ukeblad i fjor...)
Den oppskriften du nå skal få oppskriften på er mitt såkalte "julebrød" - det blir ikke jul uten!
Tyttebærbrød med valnøtter
Porsjonen gir 2 store runde brød eller 2 brytebrød i kakeform str. 24/26
1 pk tørrgjær
1 liter vann 38-39 grader
1,5 ts salt
Gjær røres ut i vannet
350 gram lys sirup røres inn til den har smeltet i det tempererte vannet
1 pk ferdig melblanding til brød (jeg bruker solsikkebrød)
Ha i halvparten ev melet.
Tilsettt videre følgende:
0,75 dl linfrø
0,75 dl sesamfrø
1 dl solsikkekjerner
1 boks valnøttkjerner
1 dl frosne tyttebær eller tørkede tyttebær
Tilsett resten av melet og spe på med vanlig hvetemel til deigen er passe. Kna inn mel til den ikke er så veldig klissete, og sett deigen til heving under et håndkle på et lunt sted i ca. en til halvannen time.
Del deigen i to like store hovedemner.
Hvis man lager runde brød: skjær av en liten bit deig som tilsvarer et halvt rundstykke i størrelse. Hovedemnet knas og formes til et rundt brød. Lag et lite søkk i midten og plasser den lille deigbiten, som skal formes som en kongle, i søkket. Konglen snittes med skarp kniv – to vertikale og to horisontale snitt (kryss) (ligner litt på ribbesvor i grunnen???)
Etterheves ca. 45 min.
Pensle hele brødet utenom ”konglen” – dryss på sesamfrø.
Stekes på brett - et av gangen, i ca. 50 min på 200 grader
Hvis man lager brytebrød: del emnet i syv like store deler og form de til rundstykker. Settes i en smurt kakeform. Plasser den midterste først. Etterheves ca. 45 min. Pensles med egg og strø over sesamfrø. Stekes i ca 50 min på 200 grader
Dette er mektige brød og lages kun til jul. Dersom man kutter ut sirup, valnøttene og tyttebærene, får man en mer hverdagslig variant som bakes året rundt.
♥
10 kommentarer:
KOse deg masse på bloggtreffet! Det brødet så veeeeldig godt ut :-)
Klem fra meg
mmm! Tyttebærbrød med valnøtter...
Det hørtes fantastisk ut!
Det blir koselig å hilse på deg i dag. Tror mange føler det litt som liten pike på juleaften i dag. :)
Klem så lenge.
Å, dette brødet hørtes kjempegodt ut! Takk for at du deler oppskriften. :)
Ha en god helg, og kos dere på bloggetreff!
Det brødet så kjempegodt ut...takk for oppskrift. Håper dere får et koselig bloggtreff i dag...det høres spennende ut :)
Så heldig dere er som skal på bloggtreff, blir nok SÅ bra! Herlig det bildet du viser. Jeg har forresten fått stoffet, og er veldig fornøyd. Det er så og si likt det jeg har. Kjempefint! PS. Har forresten også kjøkkeninnlegg i dag. :)
Ha det så kul på träffen och tack för receptet!
Kram
Åsa
Önskar dig en riktigt bra kväll, ta många foto och visa oss.
Stor kram
AnnaMaria
Thank you for your visit on my blog and your so sweet words!!!:))
I like your blog, too!! So beautiful pictures and sweeet country style, I like it a lot!! So I´ll be back!;)
Wish you nice weekend!!:))
Marge
Kos deg på bloggetreff og ha en fin helg videre også:)
You have a beatiful home :) I love it.
Wilhelmiina from finland
Legg inn en kommentar