7. okt. 2009

♥ Hjemmelaget konfekt - en smakfull gave...?

Begynner du å gå lei eplekaker i uttallige varianter? Da kan du lage litt konfekt - enten til selskap, til en gave å gi bort eller til kaffekosen....

Til jul pleier jeg å lage deilige konfektkuler, og de har vært en suksess som flere har villet ha oppskriften på, så nå deler jeg den med dere alle her på bloggen!

Foto: Per Erik Jæger
(fra da jeg hadde fotoreportasje i Norsk Ukeblad i fjor...)

Julens farligste (brune på skål nr. 2 til venstre)
Ca. 24 konfektbiter.

½ plate Nougat à 125g
2 never rosiner

Kna rosinene lett inn i nougaten uten at “deigen” blir altfor klissete. Del opp i 24 emner og form de lett til små kuler. Legges kjølig mens resten forberedes.

Rasp skallet av en lime (vask den fri for sprøytemidler først)
½ neve salte peanøtter + ½ neve skåldede mandler hakkes
1 plate mørk kokesjokolade smeltes over vannbad
Bland nøtter, mandler og lime-skallet i den smeltede sjokoladen
3 ss kokos og 2 ss små havregryn røres i
1 ss Cointreau røres inn ( kan sløyfes hvis man ikke har, da lime setter mye smak i seg selv)


Nougat-kulene tas ut fra kjøleskapet, og vendes forsiktig i sjokolademassen med to teskjeer, og rulles tilslutt i kokos. Settes i konfektformer av papir eller aluminium. Folieformer til stearinlys er ypperlige til konfekt, og koster veldig lite…
Har man tatt vare på plastbrett fra gamle konfektesker er dette fint å legge kulene i når de skal avkjøles/oppbevares. Bør oppbevares kjølig.
TIPS! Lag gjerne som kuvert-pynt og sett en kule på en papplate kledd med aluminiumsfolie og pakk så inn i blank cellofan-plast. En liten silkesløyfe eller pakkebånd på og vips – hver gjest får en liten smakfull hilsen!

En annen suksess er denne:
Gros mandler i ”rimfrost” (i skål lengst til venstre)

Skåld ønsket mengde mandler. (200 gram?) Tørkes over natten på klede.
Smelt en ca. 75 gram mørk kokesjokolade over vannbad
Ha mandlene over i den smeltede sjokoladen.
Når alle mandlene er dekket av sjokolade has mandlene over på et matpapir og spres så de ligger en og en. Tørkes først litt på benken, så legges de kaldt i kjøleskapet noen timer. Nå er de såpass stive i sjokoladen at de kan ”plukkes” løs og legges i en plastboks(?). Dryss et godt lag med melis over og rist på boksen til alle sjokoladene er blitt dekket av et hvitt melislag. Dersom melisen smelter inn i sjokoladen has på mer melis og rist på boksen igjen. Mine mandler har vært gjennom 3-4 runder med melis og tilslutt lufttørking innen de fikk det ”frostede” utseende.
Begge oppskriftene er utviklet av meg.
På stetefatet til høyre står en skål med kaffedrops i melis.... det passet liksom inn både smaksmessig og i fargeskalaen...hihi

12 kommentarer:

Weißer Vintagezauber sa...

Good morning,
by chance I have come just the first time on your Blog.
I find him really nicely... as well as also yours at home.
Will visit you certainly on occasion... and if I is allowed I would become you with pleasure link.
It greets you completely warmly from Germany,
Elke.

Lunalu sa...

Tusen takk for at du deler!!! jeg kopierer oppskriftene - det hørtes farlig godt ut!!! Og så kjekt med tipsen om stearinlysform - har jeg aldri tenkt på!!!
god lillelørdag til deg!!!
Klem fra Lunalu

Vigdis sa...

Så godt det så og hørtes ut! tar vare på oppskriftene, tusen takk :)

Datt sa...

Mmmmm, du kan jammenmeg å friste!! :D

MinVinterverden/Laila Johanne sa...

Nå skal jeg jammen finne frem oppskriftsboken min! Tusen takk for at du delte!

Klem fra
Laila Johanne

Regina sa...

Hei

this is my first visit on your blog.
I like your blog and style.Thanks
for the recipe,nougat is my favorit
for jul.
Ha en god kveld,
klem fra Regina

Anne sa...

Takk for oppskrift! Dette skal eg prøve:)
Ha ein herleg kveld!
Klem Anne:)

simmas hus sa...

Takk for gode oppskrifter ! disse skal jeg virkelig prøve ut !

Mia sa...

Mums :)

June sa...

Your blog is beautiful! I am so glad that you came to mine so I could find your lovely place.
Hugs,
June

Marie-Ange sa...

Merci pour les délicieuses recettes et le gentil petit mot qui me permet de découvrir à mon tour ton blog ravissant ...
Je te souhaite une très belle journée.
A Bientôt.
Marie-Ange

Ruths datter sa...

oj.DETTE MÅ BLI GODTERI TIL JUL